מה מיוחד בגיל ההתבגרות ולמה מומלץ לפנות דווקא עכשיו לטיפול אימוני לבני נוער?
חשבתם פעם על מה מרכיב את האישיות? האישיות שלנו נבנית על ידי מסקנות שאנו מסיקים בהמשך לחוויות, מחשבות ורגשות שהיו לנו בגילאים צעירים. המסקנות הללו הופכות לאמונות שבסופו של דבר מגדירות את מי שאנחנו, איך שאנחנו רואים ומבינים את העולם ואת ההתנהגות שלנו בהתאם לכך.
עם המעבר לבית ספר יסודי, אנחנו מגבשים לעצמינו גרעין יחסית מוצק של אישיות וזהות. לעיתים קרובות האישיות שהתגבשה עלולה להיות נוקשה בנושאים מסוימים בשל אמונות ופרשנויות מוטעות שאספנו בתמימותנו, והיא מקשה עלינו לאורך השנים. אומנם ניתן מעט להרחיב את התפיסות שהתגבשו, אך חלון ההזדמנויות לעצב מחדש את האישיות נפתח בגיל ההתבגרות, כאשר הקורטקס הפרי קדמי מתפתח וחווים שינויים פיזיים, מנטליים ורגשיים רבים. זוהי תקופה בה יוצאים למסע של היפרדות מההורים וגיבוש זהות אוטונומית שגם היא עתידה להתקבע באופן יחסי.
אז מה הם השינויים שעובר מתבגר, ואיך תהליך טיפול אימוני יכול לתרום?
בראש ובראשונה, מתרחשים שינויים פיזיולוגיים ופסיכולוגיים משמעותיים בגוף ובמוח, שמובילים להתפתחות יכולות קוגניטיביות ורגשיות חדשות. חלון ההזדמנויות לעצב מחדש את האישיות נפתח בגיל ההתבגרות, כאשר חלה התפתחות של הקורטקס הפרי קדמי, האחראי על תהליכי קבלת החלטות, מציאת פתרונות וויסות התנהגויות חברתיות. תקופה זו של גמישות מוחית מאפשרת ללמוד ולהטמיע כישורים חדשים בצורה יעילה יותר. זו הזדמנות לאמונות חדשות להיבנות, והפעם ממקום בוגר וביקורתי יותר, לטוב ולרע. תהליך העצמה מסייע באופן משמעותי לגבש אמונות מחזקות על מסוגלות עצמית ותפיסה חיובית של ה"עצמי", לעומת אמונות שליליות ומחלישות. כמו כן, טיפול אימוני יכול לספק תמיכה והכוונה בגיבוש הזהות ולחבר את המתבגר חזרה לערכים שלו ולמה שחשוב לו בעת בחירה בין עמדות. בנוסף הוא יכול לעזור לפתח כישורי קבלת החלטות וכלים לניהול התמודדויות בתהליך הגברת העצמאות ואחריות אישית שמתגבש. תקופת ההתבגרות מלווה בהרבה לחצים חברתיים ורגשיים, כולל לחצים ממערכות יחסים עם ההורים. טיפול-אימוני מסייע למתבגרים לנהל טוב יותר את הלחצים הללו ואת היחסים ולהתמודד איתם בצורה בריאה ובונה. מתגבשות אמונות מעצימות כלפי ה"אני". מדובר בתהליך בעל חשיבות משמעותית לבניית זהות עצמית בוגרת חזקה וחיובית.